Sakara

Piramida kralja Tetija iz VI dinastije i ostale piramide na podučju Sakare su krile u sebi tzv. tekstove piramida. Arheolozi su ih otkrili i dešifrovali. Na njima možemo pronaći zapise o nekadašnjem načinu života u Egiptu i njihovim religijskim ubjeđenjima.

Dalje

Dom u Jerusalimu

Arheolozi su otkrili kako su nekada izgledale kuće u Jerusalimu, prije njegovog razorenja od strane Rimljana 70.e godine n.e.

Dalje

Jerusalim

Kako sada izgleda Jerusalim, “grad mira”, možete pogledati u ovom videu.

Dalje

Bazen Vitezda

Osam vjekova prije nove ere, Jerusalimljani su izgradili odvodni sistem da bi se vodom koja se nakupi na krovovima mogao napuniti prvi bazen u ovom kraju. Hristos je jednog dana posjetio tu banju i iscijelio čovjeka koji je bio bolestan 38 godina. Pogledajmo kako danas izgleda taj bazen i poslušajmo kako je izgledao taj dan […]

Dalje

Masada

Irod Veliki je neprekidono strahovao da će Kleopatra možda krenuti u pohod i pokoriti Judeju. Zato je gradio palate širom svoje teritorije, a najveće utvrđenje je poznato pod imenom Masada.

Dalje

Kumran

1947.e godine je jedan mladi beduinski pastir je u jednoj pećini pronašao veliku posudu cilindričnog oblika sa svitcima na kojima je bilo ispisano nešto što on nije umio da pročita. Kasnijom analizom ustanovljeno je da su u pitanju starozavjetni spisi.

Dalje

Ovčija vrata

To su vrata kroz koja su Jevreji ulazili u Hram za vrijeme praznika. Prvo na šta bi naišli kada bi prošli kroz ta vrata su bazeni sa vodom. I upravo je na takvom mjestu Isus izliječio jednog čovjeka.  

Dalje