Comments are off for this post

Da li je Eva pojela jabuku?

Biblija ne kaže da je Eva pojela jabuku. U stvari, Božja Riječ ne daje fizički opis ploda, osim što kaže da je bio jestiv i privlačan. ( 1. Mojsijeva 2:9, 3:6)
Kako je taj misteriozni ploduniverzalno prikazan kao jabuka? Jedna teorija je da ideja proizilazi iz (slično značenju) od sličnosti riječi zlo koja se koristi u imenu stabla i riječi jabuka koja se koristi za opisivanje jabuka u drugim knjigama Biblije. U originalnom jevrejskom, riječi za zlo (rah) i jabuke (tappuvach) uopšte nisu slične. Ali, kada je Biblija prevedena na latinski, u 4.om vijeku, latinske riječi za zlo (mali) i za jabuku (mala) su zaista slične. Da li je ovo moglo dovesti do konfuzije u umovima ljudi?
Kako god da je počelo, ideja je nastavila da dobija na zamahu sve do danas, kada je to zajednički prikaz. Na primjer, kada je Rafael naslikao Adama i Evu na stropnu fresku kao dio Stanze della Segnatura u Vatikanu, izgledalo je kao da će Eva pojesti smokvu. Ali, 1550.e godine, kada je venecijanski umjetnik Ticijan prikazao Evu u „Padu čovjeka“, drvo poznanja dobra i zla i dalje ima smovino lišće, ali plod definitivno izgleda kao jabuka. Danas smo, naravno, navikli da gledamo slike Eve koja drži jabuku „zlatni delišes“.
Moguće je da je drvo poznanja imalo plodove koji se razlikuju od bilo kojeg ploda koji je danas poznat čovječanstvu. U 1. Mojsijevoj 1:29, Bog kaže novom paru: „Evo, dao sam vam sve bilje što nosi sjeme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose sjeme; to će vam biti za hranu.“ Ipak, drvo poznanja dobra i zla nije bilo na listi odobrenih namirnica. Da li je moguće da nije bilo voće sa sjemenom? Ovdje spekulišemo, ali nekako ima smisla da je zabranjena poslastica bila vrsta voća- možda bez sjemena? ( Osim toga, ako je zabranjeno drvo nosilo sjemensko voće kakvog ga danas poznajemo, ne bi li uskoro vrt bio ispunjen mladim stablima znanja? )
Poenta je da razumijemo kreativni izazov crtanja misterioznog, nepoznatog, neopisanog voća – tako da sve što umjetnik može staviti u ruku Eve je puka spekulacija.
I kada smo već na toj temi „Šta nije u redu sa ovom slikom?“, Adama i Eve koji jedu zabranjeno voće, pričamo i o toj lukavoj zmiji. Vi ste nesumnjivo vidjelo mnoštvo ilustracija koje pokazuju da je Eva iskušana od „klizave“ zmije. Da li je to tačna ilustracija? U 1. Mojsijevoj 3:14 Bog kaže zmiji : “ Kad si to učinila, da si prokleta mimo svako živinče i mimo sve zvijeri poljske; na trbuhu da se vučeš i prah da jedeš do svojega vijeka“.
Ali, ako je zmija počela svoj život na trbuhu nakon što je Eva pojela plod, ima smisla da nije puzala na trbuhu prije pada. Prije prokletstva, je li zmija hodala uspravno? Da li je imala noge, ili čak krila? Mi nećemo znati dok ne stignemo na nebo i , ako je tako, prikaz bezgrešne zmije koja izaziva Evu bila bi pogrešna.

Izvor : www.biblica.com

Comments are closed.