Izraelski arheolozi pronašli drevni grad iz biblijske priče o Davidu

Izraelski arheolozi utvrdili su gdje se nalazio drevni filistejski grad Ziklag koji se pominje u biblijskoj priči o Davidu koga je progonio prvi izraelski kralj Saul.

Ziklag je bio pod vlašću filistejskog kralja iz obližnjeg Gata u vrijeme nakon što je drevni „Morski narod“ počeo da naseljava taj region u 12. vijeku prije nove ere.

Prema biblijskoj priči, taj grad je postao Davidovo sjedište prije nego što je krunisan u Hebronu nakon Saulove smrti.

Mjesto na kojem se nalazio Ziklag bilo je predmet naučne debate i pominjano je 12 mogućih lokacija na jugu Izraela.

Ni na jednom od tih mjesta nije bilo neophodnih dokaza da su na njima živjeli Filistejci, pa potom Izraelci, koji bi se uklapali u istorijski narativ, navodi se u saopštenju Izraelske uprave za antikvitete.

Sada su međutim istražitelji te uprave, Hebrejskog univerziteta i Univerziteta Mekvajer iz Sidneja u Australiji rekli da su našli naselje iz filistejske ere ispod poljoprivredne naseobine iz istorijskog doba koje se povezuje sa biblijskim kraljem Davidom.

To ih je navelo da povjeruju da je arheološko nalazište Khirbet al-Rai, nedaleko do Kirjat Gata u centralnom Izraelu, mjesto na kojem se nalazio grad Ziklag.

Tamo su pronađeni predmeti tipični za filistejsku civilizaciju, uključujući posudje od gline koje datira iz vremena kralja Davida.

Vjeruje se da su Filistejci stigli u region u 12. vijeku prije nove ere, a DNK testovi njihovih kostiju sugerišu da potiču iz južne Evrope.

Oni su vladali dijelom centralnog i južnog Izraela i pojasom Gaze i bili su neprijatelji Izraelaca.

Prema biblijskoj priči, tamo je David našao utočište bježeći od Saula koji je pokušavao da ga ubije. David je prešao granice Kraljevine Izrael i stigao u priobalno područje pod vladavinom Filistejaca.

U prvoj knjizi o Samuelu piše da Saul više nije progonio Davida kada je čuo da je u filistejskom gradu.

David je tada tražio i dobio Ziklag koji je, kako piše u Bibliji, ostao posjed judejskih kraljeva.

Izvor: https://www.b92.net